04 Mart Obezite Günü

04 Mart Obezite Günü

OBEZİTE NEDİR?

Obezite vücudun yağ kitlesinin yağsız kitleye oranının aşırı artması olarak anlatılabilmektedir. Obezite tanımı, bir başka deyişle obezite, kişilerin boylarına göre kilolarının fazla olmasıdır. Obezite, dünyada ve ülkemizde hızlı bir biçimde ilerlemektedir. Obezite oranları her geçen gün artmaktadır. Obezite, ortalama yaşam ömrü uzadıkça hayat kalitesini düşüren, insanların üretim kapasitelerini azaltan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

OBEZİTE BELİRTİLERİ NELERDİR?

Obezitenin ilk belirtisi vücuttaki yağlanma oranının artmasıdır. Hastalarda obezitenin var olup olmadığını anlamak için Vücut Kitle İndeksi yani Beden Kitle İndeksi (BKİ) yardımcı olmaktadır. Obezite hesaplama yöntemi olarak da bilinen Beden Kitle İndeksi hesaplaması, kilogram olarak vücut ağırlığının m2 olarak boya bölünmesiyle yapılabilmektedir.

Örneğin 75 kilogram ağırlıkta, 1.70 mt. boyundaki bir kişinin obezite hesaplaması şöyle olabilmektedir:

75 kilogram /1.70 boy*1.70
2,89=25,95    (toplu-fazla kilolu)

Aynı şekilde 90 kilo ağırlıkta 1.70 mt. boyundaki bir kişinin obezite hesaplaması şöyle olmaktadır:

90 kilogram / 1.70*1.70
2,89= 31,14 (Obezite- Diyabet ve diğer hastalıkları artmış grupta)

Buna göre BKİ 6 sınıfta tanımlanmıştır. Siz de kendi boy ve kilonuza göre Beden Kitle İndeks oranınızı aşağıdaki verilere göre öğrenebilirsiniz:

- Zayıf

<18,5

- Normal

18,5-24,9

- Toplu (fazla kilolu)

25-29,9 (hafif artmış diyabet ve kalp hastalığı riski)

- Obez 1 (Obezite)

30-34,9 (diyabet ve diğer hastalık riskleri giderek artar)

- Obez 2 (Morbid obezite)

35-39,9

- Obez 3 (Süper morbid obezite)

>40 (ölümcül hastalıklar açısından risk)


Yani Beden Kitle İndeksi’nin 30’un üzerinde olması obezite olarak adlandırılmaktadır. 40’ın üzerinde olması morbid obezite ve 50’nin üzerinde olması ise süper morbid obezite olarak adlandırılmaktadır. Obezite hastalarında ayrıca horlama, aşırı terleme, uyku apnesi, eklemlerde, sırtta ağrı, ciltte tahrişe bağlı enfeksiyon, en ufak harekette bile yorularak nefessiz kalma gibi belirtiler de görülebilmektedir.

OBEZİTE NEDEN OLUR?

Obezitenin birçok nedeni bulunuyor. Ancak bu hastalığın oluşmasındaki en büyük etken hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme. Obeziteye neden olan tüm sebepleri şöyle sıralamak mümkün:

  1. Aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları
  2. Fiziksel aktivite yetersizliği
  3. Yaş, cinsiyet eğitim düzeyi, sosyo-kültürel etmenler, gelir durumu
  4. Hormonal ve metabolik etmenler
  5. Genetik, psikolojik etmenler
  6. Sık aralıklarla çok düşük enerjili diyetler uygulama
  7. Sigara ve alkol kullanma alışkanlığı
  8. Kullanılan bazı ilaçlar (antidepresanlar vb.)
  9. Doğum sayısı ve sık doğum aralığı
  10. Anne sütünün yetersiz alınması

OBEZİTE TEŞHİSİ NASIL KONULUR?

Obezite teşhisi en pratik olarak Beden Kitle İndeksi’nin hesaplaması sonucuna göre konulmaktadır. Hastanın öyküsü, yaşadığı problemler hekim tarafından dinlenmektedir. Beden Kitle İndeksi’nin yanında bel çevresinin ölçümü önemlidir. Çünkü bu rakam obeziteye bağlı oluşabilecek hastalık riskini değerlendirmede yardımcı olmaktadır.


Obeziteye bağlı oluşabilecek hastalıklar şöyle sıralanabilir:

  • Tip 2 diyabet
  • Yüksek tansiyon
  • Kan yağları ve kolesterol yüksekliği
  • Karaciğer yağlanması
  • Damar sertliği gibi kalp damar hastalıkları
  • Eklem bozuklukları
  • Uyku apnesi
  • Kadınlarda yumurtalık kistleri ve buna bağlı adet düzensizlikleri
  • Aşırı tüylenme
  • Erkek çocuklarda gömük penis ve hormonal bozukluklar
  • Depresyon
  • Bazı kanserler
  • Beslenme ve Obezite ilişkisi

  • Obeziteye Neden Olan Beslenme Hataları

    Obeziteye yol açan çeşitli beslenme hataları vardır. Bunların gerçekleşmesi durumunda düzensiz beslenme durumu meydana gelir ve neticesinde kişiler sağlıksız beslenme neticesinde obezite sorunuyla karşı karşıya da kalabilir. Bu gibi durumlarda kişilerin daha dikkatli olmasında da yarar vardır. Peki, obeziteye neden olan beslenme hataları nelerdir? 

    Bu sebeplerin en başında kişilerin televizyon, bilgisayar gibi elektronik ortamların karşısında yemek yemesidir. Hatta bazen anne ve babalar çocuklarına oyun oynarken yemek yedirmektedir. Bu gibi durumlar yanlış beslenmeye yol açacağı gibi kişilerde obeziteye de neden olabilir. Çünkü bu gibi durumlarda kişiler doyma hissini kaybedeceği için sürekli yemek yeme eyleminde bulunacak ve bu da kendilerine olumsuz geri dönüşlere neden olacaktır.

    Bir diğer obeziteye neden olan en büyük etkenlerden biri de akşam yemeğinin ardından karbonhidrat tüketimine devam etmektir. Tahıl ürünleri, ekmek, tatlı gibi ürünlerin geç saatlerde veya uykudan kısa süre önce yenilmesi kişilerde rahatsızlıklara yol açabileceği gibi obezite riskini de doğuracaktır.

    Normal ihtiyacın üzerinde besin alınması da yine kişilerin beslenmesini düzensiz hale getirecek, neticesinde daha fazla kilo alımı yapmalarına da olanak sağlayacaktır. Bu gibi durumlarda kişilerin kendilerini frenlemesi gerekmektedir. Bahsettiğimiz üzere bilgisayar, televizyon gibi cihazların karşısında yemek yemek kişilerin gereğinden fazla yemek yemesine sebep olabilecektir. Bu gibi durumlarda kişiler obeziteye yol açabilecek kadar fazla tüketim sergileyebilir.

27.03.2023 64

Kaynak: https://www.memorial.com.tr/hastaliklar/obezitenedirbelirtilerinelerdir https://www.opdrserkantugen.com/blog/beslenmeveobeziteiliskisi